phone +32 474/86.06.91

Schimmels op bomen zijn niet behandelbaar...

24 oktober 2018

In de nieuwsbrief van 17 augustus is er een dikke fout geslopen... Verrast Bij de beschrijving van welke problemen we zoal kunnen behandelen, waren de zwammen in het rijtje gesukkeld. Maar zwammen zijn niet behandelbaar!

 Eerst wat meer uitleg over zwammen, schimmels en paddenstoelen.

Zwammen zijn schimmels; beide woorden zijn synoniem. Paddenstoelen zijn de vruchtlichamen van zwammen of schimmels. Meestal zijn dit de delen die we zien, maar onder de paddenstoel schuilt nog een heel netwerk van schimmeldraden.

Schimmels worden opgedeeld in 3 groepen: 

  • De saprofieten: deze schimmels halen hun voedingsstoffen uit dood organisch materiaal en ruimen op die manier het bos op (ze verteren takken, afgevallen bladeren,...).
  • De parasieten: deze schimmels halen hun voedingsstoffen uit levende bomen en planten en maken daarmee hun gastheer ziek (houtrot en andere ziektes bij bomen). 
  • De symbionten: deze schimmels leven samen met bomen op zo een manier dat zowel de schimmel als de boom voordeel halen uit de samenwerking. Bijvoorbeeld: mycorrhizavormende schimmels rond de boomwortels.

Slechts 5% van de schimmels leeft parasitair, maar dit is wel de soort waar we last van hebben. Parasitaire schimmels kunnen volgende schade aanrichten bij bomen:

  • vernieling van de structuur door afbraak van eiwitten, vetten en koolhydraten (bv. houtrotschimmels);
  • verstoring van de stofwisseling door afscheiding van giftige stoffen of hormonen die de cellen beschadigen, doden of de groei ontregelen (bv. tumoren en heksenbezems);
  • verstopping van het transportsysteem (houtvaten) door de groei van schimmeldraden en de afgrendelingsreactie daarop van de boom (bv. iepenziekte);

Schimmels zijn massaal aanwezig in de natuur, maar dat wil niet zeggen dat ze altijd actief zijn. Schimmels kunnen ook 'slapend' aanwezig zijn in een boom, waarbij ze wachten tot de boom verzwakt. Aangezien schimmels niet te bestrijden zijn, is het dus heel belangrijk om de conditie van je boom goed op te volgen en te voorkomen dat de boom verzwakt. Snoeischade kan bijvoorbeeld een boom sterk verzwakken. Maar ook tekort aan water of teveel water, stress (verplanten, vervuiling, verbouwingen vlak bij de boom,...) verdichting van de bodem, tekort aan voedingsstoffen voor de boom, zonnebrand,... zijn oorzaken van verzwakking. En eens een boom verzwakt is, kunnen de parasitaire schimmels toeslaan.
Deze parasitaire schimmels verzwakken hun gastheer verder waardoor deze minder stabiel staat en het risico ontstaat dat hij omvalt. Schimmels kunnen dus echt wel voor gevaarlijke situatie zorgen!

Daarom adviseren we om in deze periode van het jaar niet massaal aan de slag te gaan met bladblazers en gritsels. Het is heel belangrijk om afgevallen blad onder de boom te laten liggen zodat er een natuurlijke strooisellaag ontstaat. Deze zorgt voor organisch materiaal waardoor het vermogen van de bodem om water te bufferen, sterk toeneemt. Wanneer het humusgehalte met 1% toeneemt, dan kan de bodem in totaal 17 liter water per m² meer vasthouden! En dit zorgt voor een gezondere standplaats voor de boom...

Maak je je zorgen om een boom? Denk je dat er sprake is van een schimmelinfectie op je boom? Of wil je bekijken hoe je zo'n infectie kan voorkomen? Wij komen graag langs om je hierbij te helpen!

keyboard_arrow_up

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x