phone +32 474/86.06.91

Dit is wat wij graag doen: bomen planten!

25 oktober 2018

Voor ons breken de mooiere dagen aan: de dagen waarin we niet alleen moeten vellen maar ook veel mogen planten! 
Op zich lijkt het simpel: koop een boompje, graaf een put, zet het erin en geef het water... Maar als we het zo zouden aanpakken, dan zou het meeste plantgoed dat we uitplanten niet lang overleven. Er zijn nl. veel factoren waar je rekening mee moet houden.

Allereerst is er de keuze: welke boom wil je aanplanten? Daarbij dien je te vertrekken van het eindbeeld dat je voor ogen hebt. Wat verwacht je van de boom: schaduw, vruchten, mooie bloemen, een mooi zicht of zie je de boom als nestgelegenheid voor veel vogels? Hoe groot mag de boom uiteindelijk worden? Daarbij dien je zowel na te denken over de hoogte als over de vorm van de kroon. Zo heeft het bijvoorbeeld niet veel zin om een stevige beuk aan te planten langs de stoep in de stadskern... Daarbij is de standplaats van groot belang. Staat er veel wind? Gaat het om een zonnige plek of een schaduwrijke plek? Moet de boom opboksen tegen andere bomen of heeft die de tuin voor zich alleen? Staat de boom in een rij naast een drukke weg of moet die het straatbeeld in de binnenstad opfleuren? Krijgt de boom te maken met veel verkeer en luchtvervuiling of staat deze in een groene zone? Ook de zuurgraad van de bodem, de bodemverdichting, de aanwezigheid van ziekten of plagen in de buurt zijn belangrijk om na te gaan. Al deze vragen bepalen mee welke boomsoort en evt. welke cultuurvariƫteit je best kiest.


Denkt u erover om een boom aan te planten? Dan helpen we u graag doorheen alle stappen van dit proces, zodat u later geen spijt hoeft te hebben van uw keuze.

 

Daarna komt het bepalen van de type van het plantgoed. In het algemeen geldt: hoe groter/ouder het plantgoed, hoe steviger (waardoor je onmiddellijk een mooi exemplaar hebt staan), maar hoe meer last het kan hebben van de verplanting (opgraven bij de kweker en planten bij de nieuwe eigenaar) en hoe meer nazorg er dus nodig is. En hoe kleiner/jonger, hoe meer bescherming en zorg het plantgoed nodig heeft na de aanplant, maar hoe meer kans dat het de verhuis goed verteert. Verder kan je kiezen om het plantgoed te bestellen met kluit, met naakte wortel of met container. Deze verschillende vormen reageren elk anders op vervoer en moeten elk weer anders behandeld worden bij het planten.

In het hele proces van bij de boomkweker tot op de nieuwe standplaats, moet men heel voorzichtig omgaan met het plantgoed. Plantgoed kan gemakkelijk beschadigd geraken of uitdrogen tijdens het vervoer, wanneer dat niet met kennis van zaken gebeurt. Ook de manier waarop het plantgoed wordt opgetild, is van belang. Doe je dit op de verkeerde manier, dan kan je het plantgoed zwaar beschadigen.

En dan kunnen we gaan planten... De plantput wordt afgestemd op de eigenschappen van de bodem van de standplaats. Belangrijk is dat de boom stevig genoeg staat zodat die niet gaat verzakken. Tegelijk mag de grond niet te hard zijn, want dan wordt het moeilijk voor de wortels om verder te groeien. Verder is het belangrijk dat het vocht in de bodem niet te snel wegloopt, maar dat het ook voldoende gedraineerd wordt en niet blijft staan rond de boom. Een boom heeft ook nood aan voldoende bodemleven, voedingsstoffen en zuurstof in de bodem. Er zal, afhankelijk van de bodem, bekeken worden of het nodig is om voeding bij te geven.
Heel belangrijk is de diepte van de plantput. Bomen worden vaak te diep geplant. De wortels van de bomen groeien vooral in de bovenste grondlaag. Als je het plantgoed maar enkele centimeters te diep plant, kan je de wortels al in de problemen brengen.
Na het planten worden bomen vaak verankerd met palen om te voorkomen dat ze omvallen of scheef zakken. Belangrijk is hierbij te kiezen voor korte palen i.p.v. lange palen. Wanneer de boom vrij laag verankerd wordt, zal de boom zodanig groeien dat hij zichzelf kan stabiliseren in geval van wind. Wanneer de boom te hoog verankerd wordt, zal deze zijn stabiliteit volledig zoeken in die palen en zal hij zodra de palen worden weggehaald, het risico lopen om te waaien. Je kan er ook voor kiezen om de boom ondergronds te verankeren met biologisch afbreekbaar materiaal.
Wanneer je meerdere bomen tegelijk plant of een boom in de buurt van andere bomen plant, is het belangrijk om bomen op de juiste afstand van elkaar te planten.

En tot slot is er de keuze van het moment waarop je best plant. Bomen met naakte wortel worden best geplant tijdens hun winterrust, wanneer ze alle bladeren verloren hebben en nog niet opnieuw uitlopen. Dit is ongeveer van half november tot begin april. Bomen in kluit kunnen de schok van het verplanten beter verteren en kunnen geplant worden van half september tot half mei.
Waarom planten we best niet in de zomer? Wanneer bomen net geplant zijn, nemen ze nog niet ten volle water op. In de zomer verdampen de bladeren veel vocht, waardoor de boom sneller riskeert uit te drogen. In het voorjaar en het najaar is er voldoende neerslag om de boom op gang te krijgen. In die periode is er ook veel minder verdamping en kan het dus minder kwaad als de boom enige tijd minder vocht opneemt. In de winter dient men wel de heel natte periodes of de periodes met strenge vorst te vermijden.

U ziet, bomen planten is een specialisme op zich! Het vergt veel kennis en ervaring om tot een mooi eindresultaat te komen.

keyboard_arrow_up

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x