phone +32 474/86.06.91

Standplaatsverbetering

De optimale groeiplaats van een boom bevat voldoende zuurstof, vocht en voedingselementen in een voldoende groot doorwortelbaar bodemvolume. Daarnaast is de aanwezigheid van bodemleven (wormen, larven, …) essentieel. Dit bodemleven zorgt er voor dat het afgevallen blad weer omgezet wordt naar voeding voor de boom.
Als de conditie van een boom achteruit gaat, wordt dit meestal veroorzaakt door wat er in de bodem leeft (of net níet leeft).

Belangrijke aspecten van de standplaats zijn:

  • Heeft de boom voldoende grond om in te wortelen? (doorwortelbaar volume)
    Door de verstedelijking van de laatste jaren krijgen bomen steeds minder ruimte. En ruimte is net heel belangrijk voor een goede groei. Bomen van eerste grootte (bomen +24m) hebben een doorwortelbaar volume nodig van 1 kubieke meter goede grond per leeftijdsjaar.
  • Bomen op een parkeerplaats hebben erg te lijden onder het gewicht van de auto's, waardoor de grond verdicht geraakt.Is de bodem niet te compact of te los? Bodems die verdicht zijn hebben nauwelijks nog ruimte voor zuurstof, water en wortels. Bodems die niet compact genoeg zijn, bieden niet voldoende houvast aan de boom. Heel vaak worden er rond bomen tuinpaden of terrassen aangelegd waarbij er schade wordt toegebracht (wortels overtrekken waardoor deze geïnfecteerd kunnen worden door schimmels, maar ook verdichting waardoor er geen zuurstof meer bij de wortels kan...). Bomen langs de kant van de weg of naast een werf hebben te lijden onder het vele zware verkeer dat over hun standplaats rijdt; de bodem op zulke plaatsen is vaak heel sterk verdicht.
  • Is er voldoende voeding te vinden in de bodem? Een schrale bodem biedt de boom weinig voedingsstoffen, waardoor deze het moeilijk krijgt. Zelfs wanneer er gras onder de boom staat en het blad steeds opgekuist wordt, verarmt de bodem en verliest de boom veel van zijn essentiële voeding.
  • Is de bodem niet te droog en niet te vochtig voor deze boom? Bomen moeten met hun wortels gemakkelijk bij het grondwater geraken of ze moeten het insijpelend regenwater kunnen opnemen. De ene plek in de tuin kan drassiger zijn dan de andere; het vochtgehalte in de bodem heeft een impact op de bomen die er staan. Bij bronbemaling (oppompen van grondwater om de grondwaterspiegel tijdelijk te doen zakken) voor straatwerken gebeurt het wel vaker dat de bomen rond de werf niet meer aan het grondwater kunnen omdat dit gezakt is.

Vaak zie je pas na jaren het effect van een probleem met de standplaats. De boom wordt schraler, groeit niet meer zo goed en verliest soms vroegtijdig zijn blad. Wanneer het probleem veroorzaakt werd door werken, kan je vaak niet meer de link leggen tussen de problemen die de boom vertoont en de werken die daarvan de oorzaak zijn.
Soms wordt er dan ook wel een snelle beslissing genomen BOOM ZIEK ---> BOOM VELLEN. Dit hoeft echter niet steeds het geval te zijn. Meestal kunnen we na grondig onderzoek het probleem vaststellen en oplossen, waardoor we de boom toch terug beter kunnen maken.

Hoe lossen wij dit voor u op?

- Eerst wordt er een grondig onderzoek gedaan zowel bovengrond als ondergronds.

- Zuurstofkokers maken zodat er meer zuurstof in de grond kan komen.

- Losploffen van de grond zodat er meer zuurstof en water in de grond kan indringen, het bodemleven weer op gang kan komen en de wortels makkelijker kunnen groeien.

- Voeden van de bodem.

- Wormenmengsels aanbrengen zodat het bodemleven terug aantrekt.

De groeiplaats is de meest belangrijke plek voor uw boom, wees er zuinig mee.

Vraag hier vrijblijvend ons advies en een offerte aan.
Hier vindt u onze algemene voorwaarden.

keyboard_arrow_up

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x