Project ter preventie van burn-out
7 januari 2019
Boomverzorging Bruno is één van de 50 bedrijven die een subsidie te pakken kreeg waarmee we in 2019 een project mogen uitwerken ter preventie van burn-out.
Veel mensen denken dat wij een heel ontspannende, aangename job hebben: we werken buiten, in de bomen. We mogen klimmen en klauteren en ons uitleven met coole machines. Elke dag op een andere werf, elke keer weer iets anders en ongeveer elke dag mogen we een project 'afronden'. Dat is toch niet te vergelijken met mensen die op kantoor tientallen projecten tegelijk in de gaten moeten houden, de hele dag binnen zitten, te weinig bewegen en zelden 's avonds het gevoel hebben dat ze een project helemaal hebben kunnen afronden? Dat klopt. Onze job heeft dan ook zijn mooie kanten, anders deden we ze niet met zoveel overtuiging en enthousiasme!
Desondanks komt er bij onze job toch ook behoorlijk wat stress aan te pas. Boomverzorgers moeten de hele dag hyper aandachtig zijn voor veiligheid. Niet alleen die van henzelf, wanneer ze hoog in de bomen zitten, maar ook die van de collega's beneden en van evt. omstaanders. Ook de collega die beneden staat, moet continu alert zijn op de veiligheid van de collega die hoog in de boom zit. Wij boomverzorgers hebben vaak letterlijk elkaars leven in handen. En dat geeft bijzonder veel druk. Een kleine onoplettendheid kan enorme gevolgen hebben.
Ook het werken met kettingzagen, hakselaars, hoogwerkers ed. brengt de nodige gevaren met zich mee.
Daarnaast werk je als collega's in een team, waarbij je heel erg afhankelijk bent van elkaar om de job tot een goed einde te brengen op een veilige manier. Je moet op elkaar kunnen vertrouwen, je moet elkaar kennen en je moet onderlinge conflicten en irritaties opzij kunnen schuiven eens je aan het werk bent. Mensen onder elkaar... dat vraagt de nodige inspanning en geeft wel eens fricties.
Dus ook bij ons zijn er voldoende risicofactoren als je kijkt naar burn-out. Om de man met de hamer voor te zijn, willen we dit jaar op zoek gaan naar welke factoren binnen ons bedrijf een risico vormen voor het ontstaan van burn-out. En waar liggen onze sterke kanten die de risico's compenseren? Op basis van deze analyse willen we komen tot enkele ingrepen, veranderingen, voorstellen,... waarmee we de kans op burn-out drastisch verkleinen en het welbevinden van onze medewerkers verhogen.
De subsidie die we kregen dient heel concreet voor het volgen van een coachingstraject bij een extern expertisebureau dat samen met ons de weg zal gaan van analyse naar actie en evaluatie.
Graag delen we na de afronding van dit project onze ervaringen en inzichten met onze collega's binnen de sector. Wordt dus vervolgd!
Hier kan je meer informatie vinden over deze projectsubsidie:
-
-
Wordt alleszins vervolgd!