phone +32 474/86.06.91

Ook de buxusrups op bezoek gehad?

31 mei 2018

Je ziet het overal: de rupsen van de Buxusmot die zich tegoed doen aan de blaadjes van de buxus waarbij ze vele struiken in een mum van tijd helemaal kapot vreten.

Geregeld krijgen we de vraag of we onze haagscharen en ander materiaal wel voldoende ontsmetten om te voorkomen dat we de rupsen van de ene klant naar de andere klant brengen.

Rupsen zijn echter geen bacteriën en kunnen via ons tuinmateriaal niet ongemerkt overgebracht worden.

De Buxusmot zorgt zelf voor de verspreiding door haar eitjes in vele tuinen onderaan de buxusblaadjes te bevestigen. Een mot kan zo’n anderhalve kilometer per nacht afleggen. Zelfs wanneer je alle rupsen in de struikjes hebt gedood, kan een mot van enkele straten verder de volgende nacht nieuwe eitjes in je struiken komen leggen.

Hoe kan je deze rupsen best bestrijden?

- dagelijks met de hand wegplukken uit de struiken
- de struiken dagelijks besproeien met een ecologisch afwasmiddel; de rupsen vinden de blaadjes dan niet meer lekker
- feromoonvallen zetten. Hiermee vang je de mannelijke motten. Op zich geen erg efficiënte bestrijding aangezien de vrouwelijke motten niet veel mannetjes nodig hebben om alsnog volop eitjes af te zetten onderaan de blaadjes van de buxus.
- natuurlijke vijanden inzetten:

  • Aaltjes zijn kleine wormpjes die in de rupsen hun eitjes leggen waardoor de rupsen dood gaan. Je kan aaltjes kopen op de webshop van Ecostyle.nl. Deze aaltjes zouden het hele seizoen (april tot en met sept) actief blijven, waardoor je niet telkens opnieuw moet behandelen. 
  • Blijkbaar zijn er ganzen die gek zijn op deze rupsen. Heb je ganzen of zijn er ganzen in de buurt? Probeer ze eens bij de buxusstruiken te zetten...
  • Stilaan komen er ook berichten van andere vogels die de rupsen ontdekken: kauwen, merels en mussen zouden hier en daar interesse tonen in de sappige rupsen. Ook slakken lijken de rupsen te lusten.
  • Biologische producten die werken op basis van de bacterie Bacillus thuringiensis var. Kurstaki. Hiermee maak je de rupsen ziek waardoor ze stoppen met eten en sterven. Probleem is echter dat ook andere rupsen, die geen plaag vormen, ziek worden van dit product. Daarnaast kan je in Vlaanderen en Nederland dit product niet in de handel vinden; enkel professionele tuinders kunnen dit product verkrijgen.

- Je zou de rupsen ook kunnen bestrijden met gif dat vrij verkrijgbaar is in elke tuinzaak. Denk hier echter goed over na. De rupsen zullen dood gaan, inderdaad. Maar vogels, slakken en kleine knaagdieren zullen de giftige, dode rupsen oppikken waardoor ze zelf vergiftigd worden… De rupsen staan behoorlijk onderaan de voedselketen; als je hen vergiftigt, gaat de vergiftiging verder hogerop naar veel andere dieren. Daarenboven moet je meerdere keren per jaar opnieuw het gif gebruiken, want in de periode van april tot en met september leggen de motten meerdere keren nieuwe eitjes en krijg je dus telkens opnieuw met een nieuwe rupsenplaag te maken.

Zijn je struiken dood of wil je de strijd niet aangaan? Kies dan voor andere haagstruiken ter vervanging van de buxus. Buxusstruiken zijn vanuit ecologisch standpunt gezien niet zo’n interessante struiken: ze maken geen bloesems, leveren geen vruchten en bieden weinig tot geen nestelplaats voor vogels of insecten. Ze dragen bijgevolg weinig bij tot de biologische diversiteit in je tuin. Je gaat daarom beter voor een variatie van haagstruiken.

Wil je hier graag meer over weten? Bruno komt graag langs voor een vrijblijvend gesprek waarbij hij advies kan geven op maat van jouw tuin.

keyboard_arrow_up

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x