phone +32 474/86.06.91

Dopkesboom en open Monumentendag

30 augustus 2015

OPENMONUMENTENDAG op de grens van Hageland en Zuiderkempen

Wolfsdonk en Langdorp, aloude gebedsplaatsen springlevend.

Op ZONDAG 13 SEPTEMBER 2015 zetten de kerken van Wolfsdonk en Langdorp hun deuren wagenwijd open.
De buitenrestauratie van de Sint-Antonius Abt kerk te Wolfsdonk werd afgerond in 2012. Ondertussen wordt er vol ijver verder gewerkt aan het waardevolle Plattelandskerkhof. Het dossier voor de restauratie van het historische, beschermde orgel loopt en de Parochiezaal kreeg een facelift. Wolfsdonk is een dynamische parochie waar heel wat verenigingen steeds klaar staan om het dorp te animeren. Op 13 september sluiten de kerkelijke en historische activiteiten naadloos aan op het Wolfsfeest, waar versnaperingen, spelletjes voor de kinderen en optredens voorzien zijn.
In de Langdorpse Sint-Pieterskerk is het historische Robustelly-orgel en de klokkenkamer de ganse namiddag te bezichtigen. Om 17u volgt een orgelrecital door Peter Jeurissen.
Tussen de kerken van Wolfsdonk en Langdorp is de ganse dag een bewegwijzerde fietsroute te volgen langs mooie plekjes natuur en bezienswaardigheden zoals de Dopkesboom en de Heimolen. Meer info op www.sintpieterlangdorp.be
Iedereen is van harte welkom!
“Kleine gids voor de Sint-Antonius Abt kerk en het Plattelandskerkhof te Wolfsdonk”

Naar het voorbeeld van Sint-Pieter in Langdorp, waar vorig jaar een “Kleine gids…” verscheen, wordt er op 13 september een boek over de kerk van Wolfsdonk voorgesteld: “Kleine gids voor de Sint-Antonius Abt kerk en het Plattelandskerkhof te Wolfsdonk”. De gids bundelt bijdragen van funerair deskundige Anne-Mie Havermans, burgemeester André Peeters, orgeldeskundige Wim Winters, heemkundige Eddy Dehond, en archeoloog Jonas Danckers. Deze fraai geïllustreerde uitgave schetst de rijke geschiedenis van de Wolfsdonkse bedevaartplaats en het Plattelandskerkhof. De Wolfsdonkse kapel uit de vroege 15de eeuw werd herhaaldelijk vergroot. In 1842 werd ze afgebroken en werd er een nieuwe neoklassieke kerk gebouwd. De Wolfsdonkenaren tonen hun niet aflatende geloofsijver in de verering van hun patroonheilige Sint-Antonius Abt. Een rijke traditie die tot op de dag van vandaag in ere wordt gehouden. Op de zondag na het feest van deze eremiet, 17 januari, worden na de plechtige hoogmis, de giften als varkenskoppen, hespen, eieren en andere waren, per opbod verkocht.

Wolfsdonkse geschiedenis in een notendop

In 1435 krijgt het gehucht Wolfsdonk, dat dan deel uitmaakt van de parochie Langdorp, de toelating van de Abdij van Sint-Geertrui te Leuven om een kapel te bouwen. Deze bedeplaats voor de Heilige Antonius Abt wordt in 1457 omgebouwd tot een eenbeukige, gotische stenen kapel. De priesters van de hoofdkerk van Langdorp staan in voor de bediening, maar door de afstand verloopt dit niet altijd zo vlot. Wolfsdonk vraagt in 1662 dan ook aan de Witheren van de Abdij van Averbode om de kapel mee te bedienen. Na een eerste poging in 1664, verzoeken de Wolfsdonkenaren andermaal in 1786 om een zelfstandige parochie te worden. Dit verzoek wordt niet ingewilligd, maar vanaf 1788 krijgt onderpastoor Van Hove uit Langdorp wel een vaste verblijfplaats in Wolfsdonk. Na de Franse periode, waarin Wolfsdonk onder de succursaal van Langdorp komt te resorteren onder het decanaat Aarschot (voordien onder Diest), stijgt het bevolkingsaantal van Wolfsdonk sterk. In 1806, 1819 en 1823 wordt de oude kapel nog uitgebreid en gerestaureerd maar wegens haar erbarmelijke staat en het groeiende plaatsgebrek, wordt 16 jaar later beslist om een nieuwe kerk te bouwen. Architect Drossaert uit Tienen krijgt uiteindelijk het project toegewezen en in 1842 wordt de eerste steen gelegd van de neoclassicistische Sint-Antonius Abt kerk. Vanaf 1 januari 1843 wordt Wolfsdonk als zelfstandige parochie erkend. De gebroeders-priesters Peeters investeren als weldoeners van de kerk in de daaropvolgende jaren veel in klokken, meubilair en orgel (erkend als monument in 1974). Een grondige dakrestauratie volgt reeds in 1892. Het hoofdaltaar wordt in 1928 vervangen na de verwoesting door een brand en in 1951 worden twee nieuwe, grote klokken ingewijd (na de Duitse opeising van de oude klokken in 1943). In 1962 wordt het dak opnieuw vervangen en wordt het interieur herschilderd. In oktober 2012, tot slot, viert de parochie de 170e verjaardag van haar oprichting met een dorpsfeest, met als directe aanleiding het afronden van de buitenrestauratie van het kerkgebouw. In 2015 is ook het restauratieproject van het omliggende plattelandskerkhof afgewerkt en zit een restauratiedossier voor het beschermde orgel van de kerk in de pijplijn.
Uniek bewaard Plattelandskerkhof.

Het Plattelandskerkhof rond de Sint-Antonius Abt kerk te Wolfsdonk is, samen met het Plattelandskerkhof rond de Sint-Pieterskerk te Langdorp, een van de weinige goed bewaarde landelijke begraafplaatsen. Beiden maakten ze deel uit van een grondige studie door funerair deskundige Anne-Mie Havermans, kunsthistorica, en landschapsarchitect Michel Pauwels. De Provincie Vlaams Brabant ondersteunde de studie als een pilootproject. Een handig draaiboek biedt andere kerkraden en gemeentes inzage in de historiek en praktische uitwerking bij conservatie en restauratie.

Praktische info:

OPENMONUMENTENDAG OP ZONDAG 13 SEPTEMBER 2015.
Wolfsdonk
De Sint-Antonius Abt kerk is tussen 10 en 18 uur doorlopend te bezoeken. Een tentoonstelling illustreert de rijke Wolfsdonkse geschiedenis.
10.30 uur: Plechtige Hoogmis opgeluisterd door het parochiekoor.
Aansluitend: inzegening van het beeldje van Jan Rosseels: “opgedragen aan alle vrijwilligers”, ter nagedachtenis aan Gerda Van de Schoot, dat geplaatst is rechts op de kerkgevel.
11.45 uur: Sint-Antonius Abt kerk
Presentatie van het kerkhofproject Langdorp-Wolfsdonk door specialiste funerair erfgoed Anne-Mie Havermans en het project orgelrestauratie door orgeldeskundige Wim Winters.
12.30 uur: Parochiezaal.
Voorstelling van de “Kleine gids voor de Sint-Antonius Abt kerk en het Plattelandskerkhof te Wolfsdonk” met bijdragen van Anne-Mie Havermans, André Peeters, Wim Winters, Eddy Dehond en Jonas Danckers.
Inhuldiging van het vernieuwde deel van de parochiezaal
13-18 uur : Wolfsfeest op het Boeckxplein met alle verenigingen. Naast drank, versnaperingen en spelletjes, zijn er ook optredens voorzien.

Langdorp
De Sint-Pieterskerk met de klokkenkamer en het Robustelly-orgel zijn te bezoeken vanaf 13.30 uur.
17 uur: Orgelrecital op het Robustelly-orgel door Peter Jeurissen (recital 8 euro)

Fietstocht
Tussen Langdorp en Wolfsdonk kan de ganse dag een bewegwijzerde fietsroute gereden worden. Tussen de twee gebedsplaatsen liggen mooie stukjes natuur, van dennenbossen tot heidegebied, langs bezienswaardigheden als de Heimolen en de Dopkesboom. Info over deze route kan verkregen worden in de twee kerken.

keyboard_arrow_up

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x